СЛИВЕН

Абитуриенти от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” получиха немски езикови дипломи

Немски езикови дипломи DSD II  за високите нива B2 или C1 получиха 18 гимназисти, които тази година завършват средното си образование в Профилираната гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов”. Това стана на среща в зала „Май”, в присъствието на абитуриенти, учители и родители.

За мен, като възпитаник на Езиковата гимназия, е чест и гордост да присъствам на този вълнуващ момент, заяви кметът Стефан Радев в обръщението си към зрелостниците. „Немските езикови дипломи отварят нови възможности, които поколенията преди вас не са имали. Знам, че  зад тези дипломи стоят много труд, много постоянство”, каза още Радев и поздрави всички зрелостници от гимназията, както и преподавателите им, за високите резултати в обучението през изминалите години. „Сливен винаги ще очаква младите хора, които днес завършват училище, да се върнат в родния град с придобити нови знания и нов кръгозор!”, допълни кметът.

Абитуриентите бяха поздравени от директора на гимназията Ефросина Кисьова и началника на РУО Кристияна Станкова. Сибиле Шабанска, консултант по немски език в страната ни, връчи отличие на преподавателката Нина Неделчева, подготвила учениците от немските паралелки за трудните изпити по пътя към придобиването на  DSD II. Гимназистите бяха поздравени от техни връстници – талантливи музикални изпълнители.

Първите немски езикови дипломи бяха връчени на зрелостниците през миналата година и този момент съвпадна с 50-годишнината на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”, съобщи директорката Ефросина Кисьова. Дипломите са официален сертификат на образователните власти във Федерална република Германия и условие за записване в университетите в Германия, Австрия, Швейцария. Признати са от всички европейски университети и заместват кандидат-студентската оценка по немски език в много висши училища, в това число и в Софийския университет. Признати са от работодателите в цяла Европа и в България.  

Facebook Comments