ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ АПРИЛ 2023

акад. Николай Денков в Сливен: Необходими са спешни мерки срещу отпадането на ученици от образователната система (ВИДЕО)

В Сливен е тревожен проблемът с отпадащите от образователната система ученици. Необходимо е да се работи с децата в най-ранна възраст, както и с техните родители. Безплатните детски градини, които направихме миналата година – основната идея за тях беше не толкова социалната помощ, а подготовката за първи клас, когато децата трябва да знаят задължително български език. Това заяви акад. Николай Денков, който бе на посещение в Сливен по покана на водача на листата на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България” Татяна Султанова.

Акад. Денков взе участие в работна среща, на която бяха обсъдени  проблемите и предизвикателства, пред които са изправени българските учители. По време на събитието той представи и основните приоритети в програмата на коалицията в образователния сектор.

“На първо място, трябва да продължим с актуализиране на заплатите на учителите, за да бъдат мотивирани да преподават. Второ, трябва да се променят учебните програми и учебното съдържание, защото вместо да учим децата да мислят, ги караме да наизустяват различни факти. Миналата година започнахме този процес, но не зная дали в момента се прави нещо в тази посока. Важно е също да превърнем училището в привлекателно и интересно място за младите хора”, коментира още бившият министър на образованието и кандидат за депутат от коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България” Николай Денков.

Като нов момент в програмата, Денков определи предложението за въвеждане на етичен кодекс, който да регламентира отношенията между родителите и учителите. “Знаем, че често възникват конфликти – кой е виновен, кой е отговорен. По тази причина искаме да има ясни правила. Има ги в някои училища, ние искаме да ги въведем в цялата страна. Всеки да си знае задълженията и никой да не може да казва „Това не е моя работа“. Трябва да е ясно, че децата няма как да бъдат обучени и възпитани, ако учителите и родителите не работят заедно“, заяви в заключение Николай Денков.

Facebook Comments