СВЯТ

Американският президент Джо Байдън пристигна изненадващо в Киев

Американският президент Джо Байдън пристигна изненадващо в Киев, съобщава Би Би Си. Това се случва броени дни преди първата годишнина от избухването на войната в Украйна.

Байдън беше посрещнат от президента Володимир Зеленски и първата дама на Украйна.

Американският президент потвърди, че подкрепата на САЩ за Украйна ще продължи толкова, колкото е необходимо. Двамата държавни глави обсъждаха практически аспекти на войната, като доставката на далекобойни ракетни системи. Байдън обяви, че вече е подготвена нова доставка на боеприпаси и друга военна помощ за 500 милиона долара.

Според анализатори, посещението е дипломатическа победа за украинците, които настояват, че защитават не само себе си, но и европейските и демократични ценности. Също така визитата е послание към Русия, че съюзниците на Украйна не се притесняват от дългосрочна подкрепа.

„Тази седмица става една година, откакто говорихме по телефона. Беше много късно през нощта във Вашингтон и много рано сутринта в Киев. Руските самолети бяха във въздуха, а руските танкове минаваха през границата. Вие ми казвахте, че можете да чуете експлозии в далечината. Никога няма да го забравя – светът щеше да се промени. Попитах Ви: „Какво става там? Какво мога да направя? И как мога да ви помогна?”. Казахте: „Съберете световните лидери и подкрепете Украйна”, разказа Байдън в Киев.

Докато двамата държавни лидери бяха на посещение в катедралата “Свети Михаил” в Киев сирените за въздушна тревога бяха задействани. Въпреки това няма данни за преминаващи руски въздушни снаряди. 

Байдън пътува до Европа за визита в Полша и среща с колегата си Анджей Дуда.

Facebook Comments