СЛИВЕН

Атанас Зафиров, БСП: Предлагаме гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина или с машина

БСП предлага гласуването на изборите да е смесено – с хартиена бюлетина или с машина. Това предвижда внесеният в парламента проект на промени в Изборния кодекс.

“БСП е партията, която през годините осмислено и последователно е защитавала машинния вот. В голяма степен смятаме, че той даде един положителен тласък в процесите на демократизация на изборния процес. В същото време обаче бяха отчетени недостатъци, особено по отношение на активността и фактът, че много наши съграждани не упражниха правото си на вот именно поради нежелание да гласуват с машина, които няма как да не правим опит да бъдат преодоляни.” Това заяви заместник-председателят на БСП и народен представител от Сливенски избирателен район Атанас Зафиров.

“Това, че сега внасяме промени в Изборния кодекс означава, че няма да има скоро избори”, обясни Зафиров, обръщайки внимание, че експериментите с Изборния кодекс непосредствено преди избори никога не са водили до добри резултати. Според него най-близкият хоризонт до избори е местният вот през следващата година и има достатъчно време предложените промени от левицата да бъдат обсъдени в коалицията.

По темата за износа на оръжие за Украйна Атанас Зафиров бе категоричен, че включването на България в конфликта чрез представянето на оръжия само го задълбочава, а не го решава. “България е достатъчно силно ангажирана под формата на грижа за бежанците и хуманитарната помощ, която предоставихме и която може да бъде разширена”, смята Зафиров, подчертавайки, че левицата няма да отстъпи от позицията си за непредоставяне на оръжия, която отразява и мнението на огромната част от българското общество.

“Надявам се до петък нашите партньори да преосмислят позицията си и да започнем отначало процедурата по избор на гуверньор на БНБ, защото това е изключително важен пост в държавата и не бива да позволяваме той да бъде решаван чрез някакви ситуационни гласувания в Народното събрание”, каза още Атанас Зафиров, припомняйки, че още от началото БСП е искала по-сериозен дебат и по-голямо коалиционно съгласие по темата.

Facebook Comments