ЛЮБОПИТНО

Атанас Кръстев и Виктория Василенко гостуват в Сливен с концерта “Светлини и сенки”

Двама световни артисти пристигат в Сливен, за да запознаят публиката с великото изкуство на камерната музика. Елегантното събитие се провежда с подкрепата на Община Сливен и Министерството на културата на Република България и е включено в 90-тия юбилеен сезон на Симфоничен Оркестър Сливен.

Дуо Атанас Кръстев (виолончело) и Виктория Василенко (пиано) са от най-утвърдените млади български музиканти, доказали се на българската и международната сцена като солисти и камерни изпълнители. И двамата са носители на огромна колекция български и чуждестранни отличия и несъмнено ще предложат и на сливенската публика музикална вечер, която би впечатлила и най-взискателните почитатели по европейските столици.

Доц. д-р Атанас Кръстев е български виолончелист с богата и разностранна артистична дейност. Той е носител на редица награди от международни конкурси и признания за високи постижения в музикалното изкуство като Награда на Министерството на културата, “Кристална лира” (2007 и 2012), Награда “Златна муза”, Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), 2014, Награда „Златен век” (2018) и други.

В момента Атанас Кръстев подготвя младото поколение български виончелисти като преподавател в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в София.

Респектиращо богата на професионални успехи е и биографията на Виктория Василенко. Носител е на множество награди от международни конкурси в България, Италия, Гърция , Чехия, Великобритания и Румъния. Един от големите й успехи е първата награда на Букурещката филхармония на Международния конкурс „Джордже Енеску“ през 2016 г. Отличена е с „Кристална лира“ за млад изпълнител за концертните сезони 2007/2008 и 2011/2012. През януари 2009 получава голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“ за върхови постижения в областта на изкуствата.

Три поредни години – 2009, 2010, 2011 г., Виктория Василенко е стипендиант на фестивала за камерна музика „Музика Мунди” в Брюксел, където свири като солист на Фестивалния оркестър под диригентството на Максим Венгеров.

Съвместният проект на Атанас Кръстев и Виктория Василенко “Светлини и сенки” е цикъл от девет концерта, включващи контрастни произведения от съкровищницата на камерния репертоар – соната “Арпеджионе” от Франц Шуберт, Соната за виолончело и пиано от Едвард Григ, пиесата “В подражание на Албениц” от Родион Шчедрин и пиесата “Цигански напеви” от Пабало Сарасате.

Блестящите музиканти, внимателно подбраната програма, вдъхновяващата и елегантна атмосфера ще пренесат посетителите на концерта в друго измерение. Симфоничен Оркестър Сливен обещава едно изключително запомнящо се събитие в петък, 11 ноември, от 18.30 ч. в зала “Сливен”.

Facebook Comments