СЛИВЕН

Безплатни прегледи за атопичен дерматит в Сливен

В Отделението по кожни болести към МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в Сливен през ноември ще се проведат безплатни прегледи за атопичен дерматит. Консултациите са насочени към пациенти с тежка форма на заболяването. Ше се преглеждат възрастни и деца над 12 години. 
 
В България от заболяването са засегнати около 600 000 души. Атопичният дерматит е хронично заболяване, което причинява възпаление, сърбеж и сухота на кожата. Това е една от най-често срещаните и най-тежки форми на екзема, която обикновено започва в детството, но може да се появи и на всяка възраст. 
 
Атопичният дерматит е заболяване, което сериозно влошава качеството на живот на пациентите. Над 80% от тези, които страдат от тежките му форми не спят повече от час и половина на ден. Всеки трети пациент пък с тежка форма развива депресия или тревожност. Същевременно 76% от пациентите са само на локална терапия и имат незадоволителен отговор на лечението си. Затова и кампанията се насочва именно към тези, които не могат да контролират състоянието си и имат нужда от нови възможности за терапия.  
 
За пациентите с тежък атопичен дерматит вече има ново лечение, което НЗОК покрива от средата на юли 2023 г. Терапията дава много бърз ефект и пациентите нямат никакъв сърбеж, спят спокойно, нямат нови раздразнения по тялото и ръцете. Качеството им на живот значително се подобрява и то за кратък период от време. 
 
Прегледите са част от информационната кампания „Отново в кожата си”, подкрепена от Българското дерматологично дружество.
 
В инициативата се включат водещи дерматолози от девет града на страната – София, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Добрич, Варна, Велико Търново и Бургас. 
 
Прегледите в Сливен ще извършват д-р Миланова и д-р Нинова от 9 до 17 ч. в Отделението /бившият Кожен диспансер/. Записване до 10 ноември на телефон:  0885 375 149.

Facebook Comments