СЛИВЕН

Библиотека “Сава Доброплодни” получи наградата „Христо Г. Данов” в категория “Библиотечно дело” за 2023 г.

На 16.06.20223г., на официална церемония в къщата музей на Христо Г. Данов в Стария град на Пловдив бяха връчени Националните награди „Христо Г. Данов” за 2023г. в

категориите: Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура, „Българско издателство”, „Автор на българска художествена литература”, „Преводач на художествена литература”, „Автор в областта на хуманитаристиката”, „Автор на издание за деца”, „Художник или дизайн и оформление на книга” и „Библиотечно дело”.

Националната награда „Христо Г. Данов” е учредена през 1999г. от Министерството на културата и община Пловдив. Присъжда се всяка година за принос в националната книжовна култура.

Гости на събитието бяха министърът на културата Кръстю Кръстев, зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, зам.-кметът на община Пловдив Пламен Панов, членовете на

Националното жури за определяне носителите на наградата в отделните категории, както и автори, преводачи, издатели, илюстратори, библиотечни специалисти, граждани.

Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура на писателя Георги Господинов, който тази година, заедно с преводача Анджела Родел, спечели и Международната награда „Букър”. 

Наградата „Христо Г. Данов“ за „Библиотечно дело“ бе присъдена на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен. Д.н. Силва Хачерян, директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ в МК и член на националното жури връчи наградата на директора на библиотеката д-р Росица Петрова- Василева като изтъкна приноса на библиотеката за организирането и провеждането на уникалния Национален фестивал на детската книга, който пръв насочи вниманието към книгите за деца в България и техните създатели в един труден за книжния сектор период в края на 90-те години на миналия век и вече двадесет и пет години го поддържа и развива чрез многобройни инициативи.

Носителите на наградата в другите категории са: в категория „Българско издателство“ – ИК „Фама“; в категория „Автор на българска художествена литература“ – Николай Терзийски, за книгата „Звезди под клепачите“/ИК „Жанет 45“/; в категория „Преводач на художествена литература“ – Кирил Кадийски, за превод на книгата „Ад“/Данте Алигиери/, издание на ИК „Колибри“; в категория „Автор в областта на хуманитаристиката“ – проф. Боянка Арнаудова, за книгата „Златният век на българската опера“; в категория „Автор на издание за деца“ – Юлия Спиридонова, за книгата „Сянката на Щуреца“/ИК„Кръгозор“/; а в категория „Художник или дизайн и оформление на книга“ – Тоня Горанова, художник и автор на книгата „Роди се Младенец“ /ИК „Колибри“/.

Facebook Comments