България

Бившият министър на НДСВ Николай Василев е предложението за премиер на ИТН

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви имената на министрите в своя проектокабинет, който ще предложи на Народното събрание, след като получи мандата от президента Румен Радев.

Той призна, че е поканил трима министри от служебния кабинет на Румен Радев – Кирил Петков, Асен Василев и професор Николай Денков. Те обаче са отказали да станат част от новия кабинет.

Трифонов заяви още, че няма да преговаря и да търси подкрепа от останалите партии, а вместо това ще заложи на правителство на малцинството.

За премиер на страната лидерът на „Има такъв народ“ предложи Николай Василев, чиято политическа кариера започна в правителството на НДСВ през 2001 година.

В кабинета на Сакскобургготски той бе първо вицепремиер и министър на икономиката. Две години по-късно смени ресора и пое втори министерски пост в рамките на управлението на НДСВ. Това се случи заради конфликт с ДПС заради приватизацията на „Булгартабак“. До края на мандата на „царското правителство“ Николай Василев продължи да изпълнява вицепремиерските си функции, но като министър на транспорта и съобщенията. По негово време бе приватизирана държавната телефонна компания БТК и започна модернизацията на БДЖ с купуването на първите мотриси „Сименс“.

Василев участва и в правителството на тройната коалиция, което бе сформирано от НДСВ, БСП и ДПС през 2005 г. В кабинета на тогавашния премиер Сергей Станишев, той оглави новосъздаденото министерство на държавната администрация и административната реформа.

След излизането си от властта, Василев е управляващ партньор в най-голямата независима компания за управление на активи в България „Експат капитал”.

Според публикация на изданието за икономически новини и анализи „Капитал“, част от „Експат капитал” е дружеството „Експат бета“, което още през 2008 г. се свързва със съпругата на Станишев Моника Йосифова.

В „Експат капитал“ работи и друг бивш кадър на административното министерство – бившата зам.-министърка Мария Дивизиева. Тя има пряко отношение към одобряването на бенефициентите по оперативната програма „Административен капацитет“ (ОПАК), която министерството на Николай Василев управляваше.

Дивизиева бе началник на кабинета на Пламен Орешарски. През 2014 г. срещу нея бяха повдигнати обвинения за злоупотреба с евросредства, предвидени за изграждането на интегрирана информационна система на военните съдилища. По-късно делото срещу нея е прекратено заради изтекла абсолютна давност. Към момента тя е медиен съветник на лидера на ПЕС Сергей Станишев.

С “Експат капитал” се свързва и Мария Бойчинова, предложена от Трифонов за финансов министър, съобщават още от “Капитал”

Ето и пълен списък с имената от проектокабинета, предложен от “Има такъв народ”.

Вицепремиер и министър на външните работи – Ради Найденов

Вицепремиер и министър на вътрешните работи – проф. Николай Радулов

Министър на финансите – Мария Бойчинова

Министър на икономиката – Любомир Дацов

Министър на образованието и науката – Наталия Митева

Министър на енергетиката – Красимир Ненов

Министър на здравеопазването – Велислава Петрова

Министър на регионалното развитие – Михаела Лашова

Министър на транспорта – Христо Алексиев

Министър на туризма – Ивайло Кожухаров

Министър на земеделието – Пламен Абровски

Министър на отбраната – Теодора Генчовска

Министър на труда и социалната политика – Лилия Иванова

Министър на културата – Станислава Армутлиева

Министър на правосъдието – Петър Илиев

Министър на младежта и спорта – Радостин Василев

Министър по ромските въпроси (без портфейл) – д-р Антония Валентинова

Facebook Comments