Сливен

Близо 50 деца от Сливен се включиха в инициативата „Лесовъд за един ден“

Седмицата на гората 2022 г. приключи, но инициативите, свързани с нея, продължават.

Днес децата от II и IV клас на XII ОУ “Елисавета Багряна” се докоснаха до лесовъдската професия.

Експерти от Югоизточно държавно предприятие – Сливен, Държавно горско стопанство – Сливен, Регионална дирекция по горите – Сливен и Дирекция Природен парк “Сините камъни” разказаха подробно на любопитните малчугани как се създават, стопанисват и съхраняват горите.

В местността „Моллова кория“ горските специалисти демонстрираха пред учениците, чрез лесовъдски пособия, как се извършва маркировката по дърветата и какви правила се спазват при тяхното инспектиране.

След като изслушаха внимателно лесовъдския урок, учениците се запознаха отблизо с клупа, висотомер и контролна горска марка – предмети, които горските служители използват в лесовъдската дейност. Готови и пълни с енергия, децата се впуснаха в игри и надпревари, водени от горските експерти, чрез метода на горската педагогика. С помощта на опознавателни и забавни занимания, учениците научиха много нови и интересни факти за лесовъдската професия, за гората и за дивите животни.

В края на открития урок, служителите от горската стража на ЮИДП – Сливен и РДГ – Сливен разказаха на децата каква е тяхната роля в горите и как се борят срещу нарушителите в нея. Те им демонстрираха как преследват бракониерите със специализирани автомобили и охранителните пособия, които използват, за да ги заловят. Най-вълнуващи за децата се оказаха светлинните и звуковите сигнали на горските коли.

Всички участници в „Лесовъд за един ден“ си тръгнаха с грамота и подаръци – тениска, медал и фиданка източна туя, отгледана в горски разсадник „Абланово“. Един слънчев пролетен следобед и усмихнати детски лица – с това горските служители ще запомнят лесовъдската беседа за Седмица на гората 2022 г.

Facebook Comments