БЪЛГАРИЯ

Бойко Борисов: Защо ДБ не говори за “Лукойл”, а само за “Газпром”?

Защо ДБ не говори за “Лукойл”, а само за “Газпром”?! Това попита риторично председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция в централата на партията. Той призова МВР, където вече няма “чадър” от страна на Бойко Рашков, да разследва газовия капан на Кирил Петков и ”Промяната”.
„Днешното събитие е провокирано от две декларации на “Да, България”. Приветстваме ги, че след няколко месеца разбраха за какво става въпрос. “Демократична България” се обявява категорично против връщането на “Газпром” като доставчик на газ за България и настоява за ясна позиция по действията на служебното правителство от всички политически сили, които се определят за изповядващи евроатлантически ценности”. Ура, другари! Браво!“, заяви Борисов.
Той подчерта, че още на 31 юли е казал, че ГЕРБ ще управлява само с партии, които са за 100% газова диверсификация. И декларативно се обърна към другите партии да бъде приет проектозакон за 100% диверсификация и срещу “Газпром”.
„И се питам защо ДБ решиха така за “Газпром” – а то защото на 2 юни Асен Василев каза, че България никога няма да приеме газ от “Газпром”, а на 14 юли той обаче заявява: “Защо не“ на газа от “Газпром”, добави Борисов.
Той припомни, че 37,71 лв. е цената на газа, която ГЕРБ има по време на своето управление, а след “Промяната” цената е 298,20 лв..
„Септември – 315 лв, август – 125 евро. Ето това, уважаеми господин Христо Иванов, Атанас Атанасов, ни доведе “Промяната”. Хаос и разруха!”, каза лидерът на ГЕРБ.
„Цитирам Кирил Петков пред БТВ: “Ние не искаме да подпишем договорите и искахме да дадем шанс на следващия кабинет да даде оценка.” Чакайте! Нали казвахте, че служебният кабинет трябва да организира само избори?! Защо тогава им оставяте най-важното нещо в държавата в момента да го правят те“, попита още Бойко Борисов.
„Защо колегите от ДБ рязко спряха да говорят за “Лукойл” – руската газ е лоша, а руският петрол е готин? По 40 млн. лв. на ден изтичат от България, 1.200 млрд. лв. губят българите на месец. Това тяхно раздвоение на личността е от години”, подчерта той.
По думите на Борисов служебният вътрешен министър Демерджиев трябва да разследва Бойко Рашков и останалите, вкарали България в този газов капан.
„Понеже на медиите е забранено да питат въпроси, аз бих попитал – има действащ договор на възможно най-добрата цена. Влизаш в него и го разрушаваш, както направиха ПП-тата, в същото време искаш дерогация за руския петрол от Брюксел. Цената с “Газпром” по нашия договор е ниска, а през посредниците на Кирил и Асен е висока. Така “Газпром” печели два пъти – веднъж от цената и втори път – от посредници. Затова те не подписаха, подлъгаха и американските компании, а вторият умисъл – че те не ангажираха слотове. Втечнения газ не можеш да си го пренесеш в джоба. Къде е решението на Министерски съвет, с което те имат капацитет да докарат 7 танкера? Резервираха ли те, както казва Кирил Петков, “паркинг”?! Или искате, както стана с “Вера Су”, да заседне и да му източите газа. Надявам се, че след чадъра на Бойко Рашков да бъдат зададени всички тези въпроси!“, уточни Бойко Борисов.
Той призова служебното правителство незабавно да ангажират един слот в Гърция.
“Измамата продължава”! Ние от две години казваме на ДБ какви измами правят с машините. И сега като разбраха, че никой не ги иска, няма го Рашков, който да контролира изборния процес – писнаха, че партиите трябва да имат контролиран достъп но машинния код, уточни лидерът на ПП ГЕРБ
Той добави, че “Да, България” са започнали протести пред президентството, но когато Асен Василев е казал, че няма нищо лошо в “Газпром”, изведнъж спонтанните протести са изчезнали.
„Актуална гръцка връзка стана факт през 2020 г., като тогава купих 20% за българския народ от терминала за втечнения газ, в Александруполис. Какво свършиха те, освен да ходят и да се снимат на празния кран, на тръба, пълна с руски газ? Кирил и Асен ни оставиха без танкери, без газ и дори нямаме договор за уж сключените им сделки“, каза още Борисов.
Листите на ГЕРБ са готови – младите ни лица са на избираеми места. Ще направим една сплав от знаещи, можещи, мъдри и млади, дръзновени и красиви. Ние знаем как се решават кризи, не виждам друга партия, която да може да се оправи с хаоса на промяната, завърши Бойко Борисов.

Facebook Comments