Любопитно

Весела и засмяна Баба Марта посрещна читателите на регионалната библиотека в Сливен

Баба Марта – весела и засмяна, посрещаше читателите на РБ „Сава Доброплодни” с ръчно изработени мартеници и с благопожелания за здраве и берекет.

За празничното настроение допринесе и уредената изложба с мартеници изработени от ученици от всички сливенски училища, придружени със стихове, посветени на хубавия български празник.

Присъствието на Баба Марта в библиотеката беше приятна и вълнуваща изненада за учители и ученици от начален курс на ОУ „Христо Ботев” – Сливен, които по традиция посещават всяка година, на първи март, Работилницата на Баба Марта.

През целия ден, по предварително уговорен график, децата се срещаха с Баба Марта и се запознаваха с легенди и предания за появяването на мартеницата – този най-български символ за здраве, плодородие и благополучие, за обичаите на този ден в различните краища на България, за символиката на цветовете и предметите вплетени в нея.

Освен майсторство в изработването на мартенички, децата участници в работилницата демонстрираха и много познания за празника като изпълниха и песни и стихотворения написани от популярни и обичани български творци.

Срещите с Баба Марта и заниманията в работилницата за мартеници се проведоха при спазване на всички противоепидемични мерки.

Facebook Comments