СЛИВЕН

Военният духов оркестър обра овациите с вечни хитове, Чинтулови напеви и славния марш „Сливенци при Драва“

Военният духов оркестър в Сливен успя да създаде истинско празнично настроение с вечерен концерт на открито пред сградата на Общината. На 26 октомври музикантите събраха аплаузите с богат и разнообразен репертоар от стилове и жанрове – от вечните хитове на Франк Синатра, Карлос Сантана, джазовата пиеса „Афтършок”, балканските ритми на Горан Брегович до любими български шлагери и Чинтуловите възрожденски мелодии, които цяла България пее. Публиката чу солови изпълнения на саксофон и тромпет, както и на вокалистката Милена Гемеджиева.

Акцент в програмата постави още в началото на концерта маршът „Сливенци при Драва”, посветен от композитора Дико Илиев на Единадесети сливенски пехотен полк. Военният духов оркестър е създаден като оркестър на славния полк през 1886 година. Самият композитор е бил част от това музикално семейство през 40-те години на миналия век. Той е придобил популярност и с други творби. Сред тях е и известното Дайчово хоро, с което завърши концертът.

Военният духов оркестър на военно формирование 22 220 /Център за подготовка на специалисти – Сливен/ е сред разпознаваемите в страната,  носител е на награди и отличия. В него участват отлични музиканти, мнозина от тях владеят не само по един музикален инструмент. Ръководител е диригентът Калин Гемеджиев. Формацията е част от всички празнични събития в града.

Еуфорията на площада продължи до късно с живите кукли на кокили на групата за огнено шоу „Дивинитас”.  Селфи за спомен си направиха деца и младежи, семейства, много възрастни също се присъединиха към тях.

Празникът бе подарък от Общината за сливенци по случай празника на града.

Facebook Comments