България

Вълчев: Матурите ще са на 1 и 3 юни, изпитите след 7 клас – на 15 и 17 юни

Учебната година трябва да приключи неприсъствено – в електронна среда, а учениците да се върнат за най-важните изпити – след 7-ми клас и за държавните зрелостни изпити, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в МС.

Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1-ви и 3-ти юни. Ще започнат в 9 часа.

Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители.

Лятото ще се проведат (присъствено или частично присъствено) част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени.

Няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина, увери министър Вълчев.

Изпитите след 7-ми клас ще се проведат на 15 юни – по български език и литература и на 17 юни – по математика. Ще започнат в 9 часа, както са се провеждали досега.

Ще отпадне част от материала от матурата по български език и литература. Ще отпадне материал и от изпитите след 7-ми клас по български език и литература, и математика.

Национално външно оценяване след 4-ти и 10-ти клас няма да се провежда.

Красимир Вълчев: Ще се направи диагностика следващата учебна година, но е важно да уточним, че това няма да има характер на НВО, няма да бъде за всички училища и ученици, а малка извадка, няма да се пишат оценки в удостоверенията и няма да се оценяват училища и учители въз основа на тази диагностика.

Необходима е такава диагноститка, тъй като това са първите випуски, които завършват по новите учебни програми, уточни министър Вълчев.

Министър Вълчев каза, черискът за детските градини е голям. Непредставителни проучвания показват, че между 30 и 40% биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но считаме, че тези мерки за момежта не бива да се променят. Решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ, продължи той.

Провеждането на балове не се препоръчва на този етап.

Facebook Comments