ЛЮБОПИТНО

В Регионалната библиотека представят новата книга на писателя Любомир Котев

На 8 ноември 2023 г., сряда, от 17:00 ч., в РБ „Сава Доброплодни“ писателят Любомир Котев, един от най-добрите изследователи и познавачи на живота, делото и личността на Захарий Стоянов, ще представи книгата си „Затвори“ или българщината“ – част трета от трилогията „Записки върху записките“, която е най-сериозното изследване върху великата творба на летописеца на Априлското въстание.

Според Любомир Котев, Захарий Стоянов е най-значимият български народопсихолог и с написването на трилогията „Записки върху записките”  стремежът му е бил да открои именно този принос на Летописеца. Проследявайки живота и делото на един от най-видните български националреволюционери, участник в големите български въстания,  осъществител на Съединението и вдъхновен строител на нова България, Котев  представя истинския мащаб на тази изключителна личност и успява да разсее наслоените през годините тенденции, обезценяващи житейския му подвиг.

В третата книга от поредицата “Записки върху записките” Котев продължава разсъжденията си за жанровата спецификация на “Записки по българските въстания”, като поставя акцент върху българския национален характер.

Facebook Comments