Сливен

В Сливенска област 1859 четвъртокласници ще се явят на матури по български език и математика

1859 четвъртокласници от 53 училища в цялата област ще се явят на Национално външно оценяване в следващите два дни. Това заяви за “Канал 6” началникът на Регионалното управление на образованието в Сливен Милена Чолакова.
Изпитът по български език и литература ще се проведе утре – 27 май, а по математика в петък – 28 май.
Препитването започва в 10.00 часа и продължава 60 минути. Учениците със специални образователни потребности ще работят до 40 минути по-дълго.
Изпитът по български език и литература включва диктовка с 40 до 60 думи, която се пуска на аудиозапис. Четвъртокласниците ще отговарят също на 10 текстови задачи с възможност да изберат между три отговора. Има и текст за четене с разбиране с текстови задачи със затворени въпроси и със свободен отговор. Изпитът съдържа още задача с творчески характер, свързана със създаване на текст.
Тестът по математика включва 25 задачи, сред които такива с възможност за избор между три отговора, с кратък отговор и текстови задачи.
Учениците ще пишат с черен химикал върху отделна бланка, която след това ще се сканира и оценява електронно. За изпита по математика учениците могат да използват също молив, гума, линия, пергел и триъгълник.

Facebook Comments