Сливен

В Сливен започна подписка в подкрепа на „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“

От вчера в Сливен започна събирането на подписи срещу закриването на „Мини Марица – изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“. Подписката се организира от синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“ и цели преразглеждане на енергийната политика на страната, спрямо държавната централа.

През следващата една седмица всеки гражданин, който е съпричастен с бъдещето на енергийния комплекс, може да подкрепи инициативата. Подписи се събират до Стария бряст.

Чрез инициативата синдикалните организации търсят подкрепа от българските граждани за запазването на работните места в мините и държавния ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Те твърдят, че Планът за възстановяване и устойчивост не е обсъждан с тях, а единствената мярка, засягаща енергийния комплекс, е замяна на въглищата с газ.

Исканията, записани в подписката, са три:

1. Запазване работата на комплекс „Марица-изток“ на въглища, осигуряващ хиляди работни места, енергийната независимост и националната сигурност на Република България, до изчерпване на въглищните запаси;

2. Преразглеждане позицията на България пред Европейската комисия относно поетите ангажименти по Зелената сделка;

3. Включване на централите от комплекс „Марица – изток“ в Плана за възстановяване и устойчивост чрез въвеждане на иновативни технологии за работа на въглища.

Желанието на синдикатите е да съберат над 150 хиляди подписа, които да внесат в Народното събрание, което трябва да вземе окончателното решение по темата, която засяга бъдещето на над 100 хиляди души.

Подписката се провежда на територията на четири области: Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково, където живеят най-голям брой работници и служители в „Мини Марица – изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“.

Facebook Comments