СЛИВЕН

В училищата в Сливен започва скрининг за гръбначни изкривявания

С началото на учебната  2023-2024 г., Общината, съвместно с Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания – Сливен, лекари-ортопеди и физиотерапевти от МБАЛ „Д-р Иван Селимински”- Сливен и ДКЦ-1-Сливен, започва скрининг кампания за гръбначни заболявания при ученици от първи до четвърти клас в Сливен.

Скринингът е с цел профилактика и своевременно откриване и лечение на гръбначните заболявания в ранна училищна възраст. Нелекуваната сколиоза влияе на качеството на живота с появата на болка, намалена дихателна функция на белия дроб, евентуални затруднения в сърдечно – съдовата функция в гръдната клетка, ограничена активност, нарушения на походката, изтръпване на ръцете и др.

Прегледите ще стартират през месец октомври и ще се извършват в здравните кабинети на училищата, след подписано информирано съгласие от родител. При установяване на изменения в стоежа на детето, ще бъде насочвано към специалист за диагностично уточняване. Ще бъде предоставена възможност за включване в индивидуална или групова лечебна физкултура.

 

Facebook Comments