БЪЛГАРИЯ

Георги Гвоздейков: HEMS ще бъде изградена по европейските правила, а не със заобикаляне на закона като при служебното правителство

Рестартирахме процеса по изграждане на системата за спешната медицинска помощ по въздух, който беше забавен и поведен в грешна посока от служебното правителство. Системата ще бъде изградена, отчитайки всички европейски правила в тази област. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на брифинг  в Министерския съвет.

„Служебното правителство се е опитвало, чрез различни нарушения на нормативните документи, да вмени тази дейност на Държавния авиационен оператор, който не е търговско дружество и не отговаря на изискванията“, подчерта Гвоздейков. Той посочи, че предишният кабинет е искал да изгради оперативните бази за хеликоптерите на територията на няколко болници в страната. „Това е абсолютно недопустимо и е в противоречие със закона. Оперативната база представлява терен от над 6 декара, на който трябва да бъде изградена площадка и инфраструктурата, с която да се осигури поддръжката на хеликоптерите, местата за почивка на персонала, местата за навигация и комуникация, ГСМ склад. Всичко това няма как да бъде изградено на територията на болница“, обясни министърът.

Гвоздейков заяви, че този процес вече е спрян и се работи по нов по-ефективен модел, при който базите са така разположени в страната, че да покриват изискванията за т. нар. „златен час“ за транспортиране на пострадал до болнично заведение. „Новото разпределение на базите ще даде възможност във всяка точка на страната да могат да стигат два хеликоптера едновременно“, подчерта Георги Гвоздейков.

Министърът разясни, че ще бъдат изградени 6 оперативни бази, като терените за четири от тях вече са осигурени. „Работим в екип с Министерството на отбраната през следващата седмица да бъдат прехвърлени и последните два имота към Министерството на здравеопазването, за да стартират обществените поръчки за изграждането на базите по ПВУ“, отбеляза Георги Гвоздейков. Той допълни още, че първият хеликоптер, финансиран по Плана, се очаква да бъде завършен през декември 2023 г., като до тогава авиационният оператор трябва да е подготвен и лицензиран, за да приеме хеликоптера.

Facebook Comments