България

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК. Това стана ясно на извънреден брифинг днес.

Ципов беше единственият кандидат за поста.

„Не се страхувам да поема отговорност да председателствам ЦИК. Решенията се вземат с квалифицирано мнозинство от 2/3”, заяви Ципов.

„Имам 15-годишен опит като експерт и като политик. Целият ми юридически опит е свързан с нормотворческа дейност и правоприлагане. Затова помолих г-н Борисов да обсъдим ситуацията и да вземем решение дали да не бъде оттеглена моята кандидатура като председател на ЦИК”, заяви Ципов.

„Предложението ни е да оттеглим г-н Ципов. И то не защото не искаме да носим отговорност”, заяви Борисов. „Видях вчера как се споглеждат партиите при Радев и как са се сговорили. Ние обжалваме този избирателен закон, а те не предлагат председател на ЦИК, нито секретар”, каза премиерът в оставка. „Какво ще стане практически? Утре няма да има видеонаблюдение в секциите и ще кажат, че ние не сме се справили”, коментира Борисов. Според него Ципов ще е уязвим, защото останалите партии ще имат мнозинство в ЦИК и могат да го задължават да подписва и договори.

„Това може да е за машини, за видеонаблюдение, за всичко, срещу което ние протестираме пред Конституционния съд”, смята Борисов.

Facebook Comments