ИЗБОРИТЕ НА ФОКУС

ГЕРБ-СДС ще предложи спешни мерки за земеделския сектор

ГЕРБ-СДС ще предложи спешни мерки в земеделския сектор с цел влизане в график на дължимите плащания на земеделските стопани, така както в годините на управлението си е въвел и спазвал тези графици. Отчитайки, че това е първото и жизнено важно за функционирането на всяко земеделско стопанство. Също така ГЕРБ-СДС ще предложи изменения на СПРСРЗ за облекчаване на стопаните и справедливо разпределение на бюджетите, както и законодателни промени, с които да бъдат решени актуални и наболели проблеми в сектор „Земеделие”. Това стана ясно на среща на водача на листата на коалицията в Добрич Деница Сачева с фермери от Добруджа. В нея участва и водачът за област Сливен и бивш земеделски министър Десислава Танева. Тя посочи, че в последното Народно събрание не е била внесена нито една законодателна инициатива от Министерски съвет по инициатива на  МЗХ.

„Секторът никога не е бил в такава непрогнозируема бизнес среда, вкл. и с толкова забавени плащания. Системата е пред срутване и то от неграмотност”, добави Танева.

Програмата на ГЕРБ-СДС ще бъде представена през следващата седмица, като в нея ще бъдат предложени мерки за промени в управлението на поземления фонд, в закона за земеделските кооперации относно техния статут и др.

Деница Сачева допълни, че ще бъде разработена национална програма в Националния план за заетостта, която да стимулира фермерите да наемат кадри. „Ще регулираме и размера на обезщетенията за безработица за онези, които са работили за кратко в страни-членки на ЕС. Целта е максимално бързо тези хора да се върнат на пазара на труда в България, а не да разчитат единствено на средства от държавата”, допълни водачът за област Добрич.

Facebook Comments