СЛИВЕН

Глоби за нарушителите с велосипеди и тротинетки в центъра на Сливен

176 нарушения за управление на велосипеди и електрически тротинетки в района на пешеходната зона в Сливен са установени от средата на месец юни до днес. Това съобщиха от пресцентъра на полицията.

Съставени са 45 фиша и 10 акта на лица над 16-годишна възраст. 95 от нарушенията са извършени от деца под 16 години, което затруднява налагането на санкции. В тези случаи се уведомяват родителите.

От полицията апелират за завишен родителски контрол и напомнят, че децата до 12-годишна възраст, които използват велосипеди, тротинетки, ролери и скейтове трябва да бъдат под надзора на възрастен.

Съгласно чл. 80 от ЗДвП водачите на индивидуални електрически превозни средства са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение, да ползват светлоотразители при движение през нощта, а също и каска, ако са на възраст до 18 години.

На водачите е забравено да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h; да развиват скорост по-висока от 25 km/h, да се движат в зони, обозначени с пътен знак В9 – „Забранено е влизането на велосипеди“, както и да превозват други лица.

Родителите, които желаят да закупят на детето си такъв вид превозно средство, следва да знаят, че минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години – за движение само по велосипедни алеи, и 16 години – за движение по велосипедна инфраструктура и по пътища с максимално разрешена скорост до 50 km/h.

От полицията в Сливен информираха, че проверките са извършват ежедневно и ще продължават до края на летния сезон.

Facebook Comments