СЛИВЕН

Ден на отворени врати в къща-музей “Хаджи Димитър” на 6-ти септември

Ден на отворени врати е обявен в къща-музей “Хаджи Димитър“. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Сливен.

Поводът е 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 

Един от най-известните туристически обекти в град Сливен е къщата на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър. Тя е построена от дядо му в края на XVIII в. и се намира в сливенския квартал „Клуцохор”.
Сградата носи характерните архитектурни черти на ранното Българско възраждане.  Тук на 10 май 1840 г. е роден Димитър Николов Асенов, познат  като Хаджи Димитър – един от най-известните български борци за освобождение от османското владичество през XIX в.
През 1935 г. е открита първата музейна сбирка, която през 1955 г. прераства в експозиция.
Днес къщата се намира сред красив озеленен двор. Изцяло възстановени в автентичния им вид са стаята, където е роден Хаджи Димитър, гостната, огнището и типичната сливенска винарска изба. 
Част от музейния комплекс е и ханът на Хаджи Никола Асенов с прилежащите стопански постройки, където е пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан.
На втория етаж е представена обширна експозиция, посветена на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които през 1868 г. повеждат чета от бунтовници, за да вдигнат народа на въстание срещу османците. В това въстание те дават своя живот за свободата на България.  
Експозицията включва фотоси, предмети от бита, оръжия, точна възстановка на четническа униформа и копие на знамето на четата на Стефан Караджа.

 

 

Facebook Comments