Сливен

Десетки жалби от граждани в откритата приемна на омбудсмана в Сливен

Десетки жалби от граждани са регистрирани при приемната на националния омбудсман Дияна Ковачева в Сливен. Повечето от поставените проблеми пред екипа на обществения защитник касаят големи групи от хора, а не частни случаи. Това заяви Катя Вълчева, която е началник на кабинета на омбудсмана.

“Бяха поставени проблеми с права на пенсионерите. Възрастните хора недоволстват от преизчисляването на пенсиите, както и от градския транспорт в Сливен, който според тях дискриминира една част от пенсионерите”, коментира Вълчева.

Началникът на кабинета на омбудсмана каза още, че част от оплакванията на гражданите са свързани с правата на хората с увреждания и достъпа им до архитектурна среда. В жалбите си до омбудсмана хората посочват също и проблем в комуникацията с електродоставчика в региона заради трудността да се контактува директно с представители на компанията, както и недостатъчно ефективната процедура за подаване на жалби във връзка с неправилно или грешно отчитане на потребената електроенергия.

Експерти от екипа на обществения защитник Дияна Ковачева бяха два дни в Сливен, за да представят новата електронна система за подаване на жалби и сигнали до институцията на омбудсмана, както и да се срещнат с граждани, които да поставят проблеми от различен характер пред тях.

Facebook Comments