ЛЮБОПИТНО

Днес е Секновение, почитаме паметта на св. Йоан Кръстител

На 29 август Православната църква отбелязва Успение на св. Йоан Кръстител. Според библейските вярвания на този ден е отсечена главата на светеца по нареждане на юдейския цар Ирод Антипа.

Ирод се оженил за жената на живия си брат Филип – Иродиада. Това било пряко нарушение на Седмата заповед на Мойсей. Срещу този богохулен брак се обявил открито свети Йоан Предтеча. Цар Ирод Антипа го хвърлил в тъмница. В същото време юдейският народ гледал на Предтечата като на велик пророк.

В деня, когато Ирод празнувал рождения си ден, дъщерята на Иродиада – Саломе, изпълнила пред него чуден танц. Царят обещал да даде каквото пожелае. Тя се допитала до майка си, която я накарала да поиска отрязаната глава на свети Йоан Предтеча на тепсия. И Ирод обезглавил Кръстителя на Христос. Учениците му погребали само неговото обезглавено тяло.

В народния календар денят се отбелязва като Секновение. Според вярванията идва краят на лятото – денят и нощта стават равни по времетраене, а след това времето започва да застудява. Смята се за “лош ден” (“тежък празник”),по време на който не трябва да се работи и да се започва нищо ново. Заради пролятата кръв на светеца е забранено да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят – дини, ябълки, домати. Не се пие и червено вино.

Facebook Comments