Любопитно

Днес отбелязваме Успение на Свети Иван Рилски

Днес Православната църква почита празника Успение на Свети Иван (Йоан) Рилски, считан за небесен покровител на българския народ.

Той е роден през 876 година в село Скрино, Дупнишко.Умира на 18 август 946 г. на 70-годишна възраст.

До 25-годишна възраст е овчар. Първоначално рилският чудотворец постъпва в манастира “Св. Димитър”, под връх Руен. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашеството, той се отдава на пост и молитва, като се установява в Рила планина, където по-късно основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Славата му се разнася далеч из пределите не само на България, но и на Европа.

Около 980 година мощите на Иван Рилски са открити и пренесени в София, а той е канонизиран. През 1183 година унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите на българския светец в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След освобождението на България от византийско робство, цар Асен ги пренася през 1195 г. в столицата Търново, където остават близо три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир.

Facebook Comments