Любопитно

Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли Константин и Елена.

През 313 г. Константин I Велики издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия.

По -късно през 325 г. той свиква Първия вселенски събор в Никея, на който се заклеймява арианството и се формулира доктрината за Светата Троица такава, каквато я познаваме и днес.

По време на своето управление Константин подкрепя финансово Църквата, строи базилики, дава привилегии на духовенството, назначава християни на високи постове и възвръща собственост, конфискувана по време на голямото гонение при Диоклециан. Най-известните му строителни проекти включват Църквата на Божи гроб и старата базилика „Свети Петър“.

Починал е през 337 г. в Никомидия и е поставен в златен ковчег в църквата “Свети Апостоли” в Цариград.

Майка му – царица Елена, е изпратена начело на мисия за събиране на християнски реликви от нейния син император Константин I, който преди това обявява Рим за християнски град.

Елена пропътува повече от 1440 мили от Рим до Йерусалим. Градът все още се възстановява след разрушаването му от предишния император Адриан, построил храм на Венера на мястото на гробницата на Исус в близост до Голготата.

Според легендата Елена влязла в храма заедно с епископ Макарий и избрала място, където да започнат разкопките, което довело до изкопаването на 3 кръста, включително Светия кръст и гвоздеите от разпятието.

Елена напуска Йерусалим и източните провинции през 327 г., за да се завърне в Рим. Някои от реликвите, които открива, са складирани в двореца ѝ в Рим, който по-късно е превърнат в манастира „Санта Кроче“.

Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Константин, Костадин, Константинка, Коста, Костадина, Динко, Елена, Еленко, Елица, Елина, Елин.

Честит празник!

Facebook Comments