СЛИВЕН

Дни на отворени врати и прегледи за туберкулоза от 17 до 21 юни в Сливен

Дни на отворени врати и безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат от 17 до 21 юни в Сливен. Те ще се извършват отново в специализирания кабинет на Отделението по пневмология и фтизиатрия на „МБАЛ Д-р Иван Селимински – Сливен” от 8.00 до 12.00 часа. Кабинетът се намира на адрес – гр. Сливен, ул. „Сергей Румянцев” № 2. На всички желаещи ще се извърши безплатен скрининг за риска от туберкулоза чрез преглед, консултации, попълване на анкетна карта и др.

 Седмиците на отворените врати осигуряват добра разкриваемост на случаите на туберкулозна инфекция. Тя е заболяване, което продължава да представлява заплаха за общественото здраве. Причинителят е туберкулозния микобактерий, който се отличава със значителна устойчивост във външната среда.

Човек се заразява предимно по въздушно – капков път чрез отделени от болните туберкулозни бактерии във въздуха при кашляне, кихане, разговор. Много по-рядко е възможно заразяване по хранителен път чрез консумиране на мляко или млечни продукти от болни животни.

Рискови фактори могат да бъдат тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, непълноценно хранене, лоши битови условия. Заболяването е по-често при имунокомпрометирани лица.

Симптомите на туберкулозата са разнообразни: отпадналост, задух и болки в гърдите, повишена температура, лош апетит, отслабване, бледност, нощно изпотяване увеличени лимфни възли, кашлица и др. При наличие на някой от тези симптоми е необходимо да се обърнете към специалист възможно най-рано.        

В България диагностиката, лечението и профилактиката на Туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Общите профилактични мерки са спазване на добри хигиенни навици; придържане към пълноценно хранене, богато на белтъчини и избягване на консумация на животински хранителни продукти, без  ветеринарен контрол.

Специфичната профилактика на туберкулозата е чрез имунизиране при раждането и на 7 г. възраст,  съгласно Имунизационния календар на Република България.

Туберкулозата е лечима болест при ранна диагноза, правилно и навременно лечение!

Facebook Comments