ЛЮБОПИТНО

Доайенът Велин Динев: Един младеж с изложба за 85-ия си юбилей

Художникът Велин Динев откри самостоятелна изложба, с която отпразнува 85-ия си рожден ден. На 12 декември вечерта в зала „Май“ за празника дойдоха „обичайните заподозрени“: все хора на свободния дух – колеги и приятели, ценители и почитатели, близките. Очакваното събитие бе открито с топли думи от Илиян Урумов, председател на представителството на Съюза на българските художници. Заместник – кметът Пепа Чиликова честити юбилея и поднесе поздравителен адрес от кмета Стефан Радев. На стените в залата бяха подредени ярките платна с кратички заглавия, от по – стари и по – нови периоди. „Сезони“ и „Годишните времена по Вивалди“ бяха в компанията на „Зелено дърво“, „Червено дърво“ и деляха чар в „Пространства“ с етно мотиви, „Мостове“ и „Птица“….

Ярко, като щедрите цветове на картините му, Велин Динев бе представен от друг известен художник. Атанас Парушев бе нарисувал със слово портрета на обичания творец и приятел и го бе поверил за прочит на журналистката Щилияна Василева. Известни на колегията, но малко познати на широката публика факти са, че Велин Динев е прекъсвал студентството си за година, защото го скъсали на изпита по… история на БКП. В Националната художествена академия завършил „Текстил“ при големия Марин Върбанов, създател на тази специалност. После го разпредедили в Сливен. Работил на държавни служби, за да осигури средства за хляба и семейството си. В свободното време и почивните дни „той рисува, търси, опитва в областта на импресионистичния пейзаж и абстрактната живопис“, продължи разказът на Атанас Парушев. Както казва Салвадор Дали, хората работят, за да изкарват пари, а художниците изкарват пари, за да работят… През 1979 и 1980 г. Велин Динев заедно със съпругата си Ефи открили запомнящи се изложби на батик, в Сливен и в София. В столицата експозицията посетил Дечко Узунов. Възкликнал: „Това не е текстилец, а истински живописец!“…

През изминалия половин век сливенският художник е показвал свои работи в ред изложби, включително в Букурещ, Берлин, Будапеща, Париж и Лондон. Негови платна са притежание на колекционери и в чужбина. През 2018 г. Велин Динев стана носител на голямата награда „Сирак Скитник“ от Националната изложба – конкурс за Димитровден, празника на Сливен, а през тази бе отличен с приза за живопис от същия форум. Познавачи често наричат Велин Динев „един младеж“ на зряла възраст заради смелите цветови контрасти, привилегия на младите поколения. Сега юбилейната изложба на „младежа на 85“ стана повод за признание и истинско уважение, което с благодарните думи на Атанас Парушев прозвуча от името на колегията така: „Той вече е доайенът на сливенските художници!“.

 

Facebook Comments