НА ФОКУС СЛИВЕН

До края на годината ще е готова временната база за въздушната спешна помощ в Сливен

До края на годината ще бъде изградена временната оперативна база в Сливен от системата за Спешна медицинска помощ по въздух – HEMS. Благодаря на Общината в лицето на кмета Стефан Радев за това, че ни помага безрезервно да реализираме този проект час по-скоро, обяви в Сливен министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той посети бившето летище „Бършен” заедно с градоначалника. Там ще се намира временната, а в последствие – и третата от шестте постоянни бази на HEMS.

„Обществената поръчка за създаването на постоянните бази ще бъде обявена през другата седмица. Процедурата ще продължи година и половина. А първите три хеликоптера ще пристигнат до края на тази година и ние трябва да сме готови за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Така че Община Сливен ни предоставя временно да ползваме съществуващата инфраструктура на летище „Бършен”, поясни министърът. Държавата ще осигури средства за ремонта и козметичните подобрения.

От своя страна кметът Радев благодари на министъра и екипа му за усилията да се осъществи проекта за HEMS. „Това безспорно е важна система за всеки българин, за всеки наш съгражданин. Тази система буквално може да спаси човешки животи, да намали последиците от травматизма по пътищата и от други инциденти. За нас, като регион, е важно, че една от базите е тук и открива качествени работни места. Ще помагаме с всичко, за да се реализира този проект, и ще го подкрепяме по целия му път”, подчерта Радев. Теренът, в който попада и „Бършен”,  е част от индустриалния парк на града, за чието финансиране Общината кандидатства пред Плана за възстановяване и устойчивост.

Базата на спешната медицинска помощ по въздух в Сливен ще обслужва Югоизточна България от Свиленград, през Стара Загора и Бургас и вероятно – до Шумен. Сливен е предпочетен заради еднаквото разстояние да тези градове и ще може да обслужва и магистрала „Тракия”, която поема трафика от Южното Черноморие до София и обратно. В базата ще работи квалифициран екип от пилот, лекар, парамедик, механик за хеликоптера и служители по обслужването.

Facebook Comments