БЪЛГАРИЯ

Държавата въвежда ежедневен контрол на цените – от производителя до щанда

Правителството въвежда ежедневен механизъм за наблюдение и контрол на цените на храните по цялата верига на доставките – от производителя до щандовете в магазините. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев. Той посочи, че е установена разлика от 20 – 30% между цените от производител, през търговеца до щанда.

„Няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените механизми и правила за свободна конкуренция и честни търговски практики. Ще покажем нелоялните търговски практики, за да са наясно потребителите”, подчерта той.

Министър-председателят обясни, че ще бъдат безкомпромисни в контрола и ще обединят усилията си, за да покажат движението на всяка една стока. „През Агенция „Митници”, през НАП, през логистичната верига на доставките, през прилаганите търговски практики” , даде заявка Донев.

От Комисията по стоковите борси и тържища са оптимисти, че резултатите ще дойдат бързо и цените ще тръгнат надолу. Правителството ще изготви и предложения за ново законодателството. В момента липсва закон за търговията с храни.

Facebook Comments