Сливен

Европа Директно – Сливен ще отбележи Деня на Европа с онлайн инициативи

Информационният център “Европа Директно” в Сливен организира онлайн инициативи, с които ще отбележи Деня на Европа – 9 май.

  • Виртуален Евробазар2020 – ще бъде направено виртуално представяне на участниците от всичките издания на Евробазара от 2016 до 2019 година (последвайте фейсбук страницата на базара).
  • Онлайн уроци и викторини за Европа във виртуалните класни стаи – всички класове, които желаят да се включат в тази инициатива, могат да се свържат с информационен център Европа Директно – Сливен и ще им бъдат предоставени обучителни материали за провеждането на уроците, викторините и игрите в зависимост от възрастта на техните ученици.
  • Излъчване на записа на театралната постановка “Приказка за Европа” (от днес 5 май до 9 май театралната постановка ще бъде излъчена в ефира на Канал 6 от 19:45 часа всеки ден в посочения период, както и на фейсбук страницата на центъра).
  • Онлайн викторина за ЕС (на страницата във фейсбук) – всеки ден ще има загадка за последователите на центъра, свързана с ЕС и държавите-членки. За най-активните и с най-много правилни отговори ще има награди: ваучери за книги, ваучери за пици, сувенири от информационния център и още…

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на Европейския съюз.

Facebook Comments