РЕГИОНИ

Елена Андерсон иска да купи земята, върху която се провежда фестивалът в Жеравна

Организаторът на фестивала на народната носия в Жеравна – „Фест продакшън“ ЕООД иска да закупи 34-те дка земя край китното село, където традиционно се провежда събието, събиращ през последните години десетки хиляди патриоти.

Собственикът на дружеството Елена Андерсон, която е и управител, е входирала молба до кмета на Община Котел Коста Каранашев за придобиването на парцела в местността Добромерица в землището на Жеравна. Мястото представлява кория с вековни дървета, на високото, откъдето се открива уникална гледка във всички посоки, подходяща е и за мнозвезден курортен компекс.

“Основание за намерението ни за придобиване на посочения имот е организирането в вего на фестивали и други масови културни събития, инвестиране на средства в облагородяване на територията и развиване на културен туризъм в село Жеравна и останалите селища в община Котел. Ръководената от мен фирма е пряк изпълнител на организацията на традиционния фестивал на народната носия, провеждан ежегодно от 2008 година. Успяхме да го утвърдим като едно ярко събитие в културния живот на община Котел. Фестивалът се е превърнал в една от визитките на България“, подчертава в инвестиционното си намерение Елена Андерсон.

„Фест продакшън“ ЕООД е еднолична собственост на Елена Андерсон. До този момент използваше амфитеатралната поляна със сцена край Жеравна, плащайки символичен наем на община Котел.

От писмото на фирмата до кмета на Котел, адресирано като молба, става ясно, че искат да вложат средства в облагородяването на горския фонд. Вероятно се има предвид паркови алеи, осветление, водоснабдяване, тъй като местността е извън урбанизираната територия и строителство там трудно ще се осъществи.

Цената на 34-те дка трябва да се определи от лицензиран оценител и да се предложи за разглеждане в Общинския съвет в Котел. Ако предложението бъде прието, парцелът в местността Добромерица ще бъде изваден на търг, каквито са изискванията на закона. 

Фестивалът на народната носия в Жеравна се утвърди като едно от най-значимите събития на българщината. Преди пандемията се посещаваше средно от 20-25 хиляди души, които облечени в народни носии, се наслаждаваха на народната музика и танци в трите фестивални дни.

Елена Андерсон е сестра на Христо Димитров – създател, продуцент, хореограф и режисьор на националния фолклорен ансамбъл “Българе”. Фамилията Андерсон придобива от брака си с богатия швед Ян Андерсон, който живее у нас и обича България като истински българин.

Именно сем. Андерсон и Христо Димитров раждат идеята за фестивала. От 2008 г. насам неизменно сред най-големите спонсори е бургазлията Георги Манев. Ян Андерсон почина през 2015 г., оставяйки трайна следа в душите на българите.

Потърсихме за коментар кмета на Котел Коста Каранашев, но днес той не вдига телефона си. Писмото на Елена Андерсон за купуване на поземления имот е входирано при него на 6 юни 2020 г. и не се вижда да има движение.

Източник: Флагман

Facebook Comments