Любопитно

Еньовден е – празник на лечебните билки

На 24 юни се почита църковният празник за Рождението на Св. Йоан Кръстител, известeн като Еньовден.

Св. Йоан Кръстител, или Предтеча, е една от най-важните исторически личности на християнството. Църквата му е посветила още два празника през годината – на 29 август, когато е денят на неговата смърт, познат като Секновене в народната традиция, и на 7 януари – Ивановден.

Йоан е дългочакана и единствена рожба на праведните Захарий и Елисавета, които живеели в юдейския град Хеврон. Бащата Захарий бил един от свещениците на големия Йерусалимски храм. Със съпругата си живеели праведно, но нямали деца, въпреки че усилно се молели на Бог да ги ощастливи с наследници. Вече били в напреднала възраст, когато пред Захарий се явил ангел, който му съобщил, че молитвата му е чута и съпругата му Елисавета ще роди син, който ще бъде наречен Йоан /в превод „Божия благодат“, „Божия милост“/. Скоро след като Захарий се прибрал у дома си, Елисавета заченала. Съпрузите искрено благодарили на Бог за неговата милост.

Не след дълго родителите починали и момчето било отгледано от близки роднини, а когато достигнал пълнолетие, Йоан се оттеглил в пустинята. Там живял аскетично и проповядвал покаяние на хората, подготвяйки ги за идването на Спасителя – Исус Христос. Йоан Кръстител първи започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан.

На този ден всички трябва да станат рано и да посрещнат изгрева на еньовденското слънце, за да усетят лековитата роса, която то отърсва от себе си, миейки се преди път. Започне ли да се показва слънчевият диск, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

Според народната мъдрост трябва да се съберат 77 билки, които лекуват всички болести по света.

На Еньовден празнуват Яна, Яница, Янко, Яни, Енчо, Еньо, Жана, Жанина, Ивет, Ивета.

Facebook Comments