Любопитно

“Жив е той, жив е!”

Днес отбелязваме 180 години от рождението на Димитър Асенов. Хаджи Димитър е роден в Сливен на 10 май 1840 година. Когато е на 2 години, той и семейството му отиват на поклонение в Йерусалим, и оттогава Димитър е хаджия. Този велик българин започва да се бори за свободата на поробения български народ още, когато е на 22 години и не спира, докато не намира смъртта си в разцвета на силите си – едва на 28 години.

През 1868 година в Румъния се сформира четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, която преминава Дунав. Водят много неравностойни битки с османските поробители и им нанасят тежки загуби. Последната си битка четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа води същата година край Бузлуджа, в Шипченския балкан. Четата е разбита, а Хаджи Димитър е ранен и умира. Битката е загубена, но не и войната. Националноосвободителната борба набира сили и българите са все по-готови да се борят за отнетата преди векове свобода.

По повод кръглата годишнина в Община Сливен бяха предвидени редица прояви, които бяха отменени заради извънредното положение.

Режисьорът Олег Ковачев е предоставил на Общината своя филм “Мъже от огън” за делото на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Община Сливен и местният исторически музей планираха да отбележат кръглата годишнина с Национална научна конференция, която бе отменена. Изпратените научни статии ще бъдат публикувани в сборник. Обявен бе Национален ученически конкурс за есе, стихотворение, рисунка и мултимедиен проект на тема: “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…”, като резултатите и награждаването на победителите вероятно ще се състоят на празника на Сливен – Димитровден.

Документалният филм „Паметникът“ ще бъде излъчен в ефира на телевизия “Канал 6” тази вечер на 10 май от 20 часа. Филмът на журналистите Петър Сяров и Костас Анастасиу разказва как e замислен и през какви перипетии минава неговото реализиране в продължение на четири десетилетия паметникът на Хаджи Димитър и Сливенските възрожденци, превърнал се в един от символите на града. Историята му е любопитна и поучителна и за днешните граждани на Сливен как да тачат своите именити предшественици. Авторите са издирили и проучили любопитни снимки и ценни документални свидетелства, които са представени и коментирани на фона на звученето на възрожденски песни в оригинално изпълнение на флейта от Анастасия Топалова. Диктор е журналистката Славея Петрова.

Facebook Comments