Сливен

Заболеваемостта в област Сливен е над средната за страната

Заболеваемостта в област Сливен нарасна до 334 на 100 000 души население и вече е над средната за страната от 284 на 100 000 души, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Новодиагностицираните лица през изминалата седмица са 313 души, съобщиха от РЗИ. Средната им възраст е 51,9 години. Сред тях са двама лекари, двама медицински фелдшери и трима учители. Регистрирано е огнище на COVID-19 в частно социално заведение, заболели са седем потребители и трима души от персонала. Изследвани са всички домуващи и служители, от РЗИ са дадени предписания.

191 пациенти са излекувани в периода 6 – 12 септември. За съжаление, починаха 19 пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания.

През миналата седмица са приложени 1 279 дози ваксини. С тях общият брой на поставените ваксинационни дози възлиза на 47 279.

Към момента активните случаи на заболяването са 703. От тях 426 заболели са от община Сливен, 216 – от община Нова Загора. В общините Котел и Твърдица диагностицираните жители са 33 и 28. Под домашна карантина са 993 души, като близо 48 на сто от тях са болни в домашна изолация, чието лечение се осъществява от лични лекари. Останалите карантинирани са пристигнали от рискови зони, по-малка част са карантинирани като контактни на заразено лице /виж – графиката/.

Областният кризисен щаб призовава гражданите да спазват противоепидемичните мерки – носенето на предпазни маски в закрити площи, физическата дистанция, редовната дезинфекция.

Имунизациите продължават. Ваксини се поставят, както от личните лекари, така и в разкритите ваксинационни пунктове, които работят и през почивните дни за удобство на желаещите. Засега няма открито лекарство срещу COVID-19. Единственият начин да се предпазим от заболяването, да предпазим децата, родителите, близките и колегите си е ваксинирането.

Facebook Comments