СЛИВЕН

Завърши строителството на новия корпус на училището в село Тополчане

Основно училище „Паисий Хилендарски“ в сливенското село Тополчане вече има готовност да посреща по-голям брой ученици, които да се обучават на една смяна. Това става възможно след като Община Сливен извърши разширяване на сградния фонд, като довърши строителството на допълнителния корпус, започнало преди 40 години. Днес кметът Стефан Радев посети училището и разгледа новата сграда, която в момента се почиства от строителните дейности и се подготвя за новата учебна година.

„Много съм удовлетворен от това, което видях като изпълнение. Изглежда много приветливо. Радвам се, че въпреки известни трудности, за една година успяхме да довършим корпуса, който стоеше на скеле над 40 години и сега има много добър и модерен вид“, каза кметът.

За довършването на корпуса през 2019 година бяха отпуснати 1 милион и 400 хиляди лева от тогавашното правителство. Строителните дейности стартираха през месец юни миналата година. След приключването им, освен нов корпус, има и нов физкултурен салон. На първия етаж са изградени пет учебни стаи, нови санитарни помещения, фоайе пред тях и връзка с другия корпус на училището. На втория етаж са обособени шест класни стаи. Паралелно с това е проектирана вентилационна система, осигуряваща необходимия свеж въздух за спортуващите и пречистване от замърсения въздух. Монтирана е нова система за отопление. С цел използване на слънчевата енергия, на покрива на физкултурния салон са поставени плоски слънчеви колектори, а в санитарни помещения има и душове. За осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания е монтирана рампа. В помещенията са поставени камери за наблюдение.

Директорът на училището Николай Калчев благодари на кмета за съдействието корпусът за бъде завършен. С разширяването базата вече има пет корпуса, с връзка между всеки от тях.

„Проектът беше много важен за нас, защото решава дългогодишен проблем. След близо 40 години чакане, най-после Тополчане има голямо и модерно училище. Вече можем да преминем на едносменен режим на обучение. Това е ценност, която трябва да опазим и ще се постараем да я използваме по възможно най-добрия начин“, каза Калчев.

Училището в Тополчане е едно от най-старите и най-големи училища в общината. Строителството му започва през 1932 г., а две години по-късно, посреща и първите си ученици. То е окончателно завършено през 1935 г. Днес училището е средищно и се посещава от ученици и от близките села. На първия учебен ден тази година прагът ще бъде прекрачен от над 700 възпитаници от 1 до 7 клас и деца от подготвителни групи.

Facebook Comments