СПОРТ

Започва записването за участие в лекоатлетическия турнир в Сливен в памет на Михаил Желев

В ход са подготовката и организацията на лекоатлетическия турнир в Сливен в памет на покойната сливенска легенда в леката атлетика – Михаил Желев. За това съобщи неговият син Желязко Желев. Спортното събитие е по повод 80-годишнината на бившия сливенски атлет, който напусна този свят през 2021 г. То се планира да бъде в разгара на летния сезон – 15 юли на тренировъчния стадион до закритата лекоатлетическа писта. Същия ден там ще се състои и откриване на барелеф на големия български спортист.

В спортната надпревара ще бъдат включени няколко дисциплини за  състезатели от различни възрасти от цялата страна.  Тя ще бъде с награден фонд за участниците – парични и материални награди, медали, грамоти.

Всеки състезател ще участва с номер, определен от Българската федерация по лека атлетика. Некартотекирани състезатели имат право на участие в първите две възрастови групи срещу представен акт за раждане. Крайният срок за записване е до три дни преди състезанието. Заявки за участие могат да бъдат подавани на адрес: askla[email protected]  и [email protected]. За допълнителна информация: телефон – 0888 867 352. Участието е безплатно.

Михаил Желев е роден на 15 юли 1943 година в град Сливен. Състезава се в дисциплината 3000 метра стийпълчейз. Носител на Европейска титла, избран е и за спортист на годината на България. Удостоен със званието „Почетен гражданин на град Сливен”, той е единственият българин носител на наградата „Златен шпайк” за най-добър лекоатлет на Европа. След кончината му клубът по лека атлетика в Сливен носи неговото име.

Турнирът ще се проведе под патронажа на кмета на община Сливен Стефан Радев. Организатор е сливенският Спортен клуб по лека атлетика „Михаил Желев”, с подкрепата на Община Сливен, семейството и приятели на Михаил Желев. 

Facebook Comments