СЛИВЕН

Започва строежът на храм „Свети Георги Победоносец“ в село Глуфишево

С първа копка днес бе поставено началото на строежа на православен храм в сливенското село Глуфишево. Освещаването на мястото бе извършено от Негово Преосвещенство Агатополският епископ Йеротей и йерей Петър Василев. След това бе положен и първият камък на строежа на бъдещия храм.

За идеята, усилията и мисията на всички жители да имат църква в селото, разказа кметът на Глуфишево Георги Кънев. Той не скри възторга си и благодари на всички за подкрепата.

Сред гостите на днешната церемония бе кметът на община Сливен Стефан Радев, който отбеляза, че мечтата на жителите на Глуфишево е на път да се сбъдне. Той поздрави кмета Кънев, който е основният двигател на духовната кауза и всички дарители за тяхната активност.

„С първа копка и благословението на  Негово Високопреосвещенство – Сливенския митрополит Иоаникий, даваме началото на строежа на светата обител. Няма да е лесно, но вярвам, че ако всички се включим и помагаме, нещата ще се случат. Това е и смисълът на всичко, което правим. Пожелавам ви този храм да се превърне в символ на възраждане, на духовен подем! Място, на което да учим и възпитаваме нашите деца. Бъдете здрави и благословени! Нека Бог да ви помага и да ви води по пътя!“, заяви Стефан Радев. Сред гостите бяха още заместник-кметът по финансите Румен Иванов, общински съветници, кметове на населени места, кметски наместници, жители и гости.

Празничният ден продължи с изпълнения на самодейците от местното читалище и хора, в които се включиха и присъстващите.

Дарителската кампания за изграждане на първия православен храм в Глуфишево е започнала през 2021 г. В нея се обединяват жители и представители на местния бизнес. С подкрепата на Община Сливен в началото на тази година бе организиран и благотворителен концерт за събиране на средства.

Facebook Comments