Сливен

Засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки в Сливен

В изпълнение на заповедта на областния управител Чавдар Божурски, проверките на съвместните екипи на РЗИ, ОДБХ и ОД на МВР за спазването на противоепидемичните мерки продължават.

На 25 юни са извършени 35 проверки, от които 7 са осъществени от Районната здравна инспекция. Сред инспектираните обекти са заведения, кафе-аперативи, супермаркет и смесен магазин в кв. „Клуцохор“ в Сливен. Нарушения не са констатирани.

57 проверки са извършени от Областна дирекция на МВР – Сливен. Съставени са 44 предупредителни протокола и 10 акта за неносене на предпазни маски в закрити площи.

От Областният кризисен щаб напомнят, че проверките са засилени и ежедневни. Целта е противоепидемичните мерки да се прилагат ефективно и да доведат до реално ограничение на разпространението на коронавирусните инфекции.

Съгласно чл.209а от Закона за здравето, административно-наказателната отговорност спрямо нарушителите ще се реализира от РЗИ, ОД на МВР и кметовете на общините. Този текст от закона предвижда глоба за физическо лице от 300 до 1000 лева при първо нарушение. Финансовата санкция за нарушител, който е едноличен търговец или юридическо лице, е от 500 до 2000 лева.

Facebook Comments