ЛЮБОПИТНО

За поредна година походът „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ събра родолюбиви българи и ентусиасти от Сливенския регион

За девети път походът – поклонение „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа” събра родолюбиви българи и ентусиасти от Сливенския регион. 

При завръщането си в Сливен участниците бяха посрещнати от заместник-кметовете на община Сливен Пепа Чиликова и Румен Иванов на пл. „Хаджи Димитър”. Хората споделиха впечатленията си от похода и благодариха за подкрепата на Община Сливен. След това бяха поднесени цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

На 18 юли отбелязваме 155 г. от подвига на легендарната чета. Всяка година походът започва с отдаване на почит пред паметника на брега на Дунав, който е издигнат край село Новград, община Ценово, Русенска област. Той е на мястото, където през 1868 г. четата е стъпила на българския бряг. Участниците преминаха по бойния път на четниците. Първата спирка бе в свищовското село Хаджидимитрово, а последната – под връх Бузлуджа, където се състоя възстановка на последното сражение на четата. Походът се проведе от 16 до 18 юли и приключи на Агликина поляна над Сливен.

Основният инициатор е поетът и общественик Христо Батинков. Съорганизатор е Община Сливен.

Facebook Comments