България

Избраха Ива Митева за председател на Народното събрание

Ива Митева от “Има такъв народ” е новият председател на 45-ото Народно събрание. Тя беше избрана с гласовете на 163 народни представители от “Има такъв народ”, “БСП за България”, ДПС, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”. Депутатите от ГЕРБ се въздържаха.

Другият предложен кандидат – Цвета Караянчева от ГЕРБ, събра 75 гласа в своя подкпрепа, но всички останали депутати гласуваха с “против”.

“Осъзнавам отговорността и очакванията да отговорим на предизвикателствата на новата реалност. Убедена съм, че ще работим достойно в този парламент”, каза от трибуната Ива Митева. Тя се обяви за диалог и висока парламентарна култура.

Коя е Ива Митева?

Юристът Ива Митева е от Разград. Завършила е право в Софийския университет. Била е директор на дирекция “Законодателна дейност и право на Европейския съюз” в Народното събрание и е съветвала правната комисия при писането на законопроектите, както и е била член на екипи към временни комисии.

Митева е задочен докторант по Конституционно право в Института за държавата и правото на БАН и е отчислена с право на защита миналата година. Темата на дисертацията ѝ е “Смесени изборни системи за Народно събрание в Р България”, а научен ръководител – проф. Емилия Друмева. Хоноруван преподавател е в Нов Български университет.

Снимка: БНТ

Facebook Comments