СЛИВЕН

Изграждането на зелен коридор между парк “Юнак” и Градската градина в Сливен продължава

Продължават дейностите по изграждане на зелен коридор между парк “Юнак” и Градската градина в Сливен, които стартираха през октомври тази година. Участъкът, познат като Алея на розите на улица „Никола Фурнаджиев”, ще бъде напълно обновен. Дължината е 270 метра, а широчината – 8 метра. Ще бъдат засадени нови широколистни и иглолистни дървета, вечнозелени и цъфтящи храсти, многогодишни цветя. Ще бъдат обновени насажденията от рози. Ще бъдат монтирани П-образни рамки /арки/ с катереща растителност, които ще увеличат обема на зелените зони. Ще бъдат изградени кътове за отдих с пейки, чешми за хора и животни, “водни” стени. В зеления коридор ще бъде осигурен архитектурен достъп за хора с физически затруднения. Ще се постави и енергоспестяващо осветление, което ще помогне за намаляване на енергийната консумация и емисиите на парникови газове. В момента се извършват дейности по изграждане на необходимите мрежи за водоснабдяване, поливане и отводняване.

Проектът е иновативен за града ни. Ще има повече зеленина, нова настилка, водни акценти, чешмички. Предвидена е ниска, средна и висока растителност и се надявам да стане едно красиво и любимо място за нашите съграждани. Финансирането е по норвежка програма, която се бори с градските топлинни острови, затова е предвидено измерване на температурата на сянка и на слънце, за да се вижда разликата и какъв е реалният ефект от по-голямото озеленяване”, каза днес кметът Стефан Радев, който посети обекта и разговаря с изпълнителя за свършеното до момента и предстоящите етапи на реализация.

Подобен проект се прави за първи път в Сливен. Той е пилотен за още 7 общини в България. Финансирането е на еднаква стойност за всяка от тях и възлиза на над 520 хиляди лева. Целта е реализиране на мерки за адаптация към климатичните промени, за да бъде занижен така нареченият ефект на топлинния остров, който се образува от нагряването на сградите и уличните настилки.

„Ако бъде успешен и се приеме добре от сливенските граждани, е възможно проектът да се мултиплицира и на други места”, посочи кметът.

Facebook Comments