СЛИВЕН

Изграждат хеликоптерна площадка за спешна медицинска помощ в Сливен

Община Сливен ще предостави бъзвъзмездно шест дка от Индустриален парк “Бършен” на Министерството на здравеопазването. Предвижда се там да бъде изграден хангар и площадка за нуждите на системата за спешна медицинска помощ по въздух. Новината бе съобщена днес по време на брифинг от председателя на Общинския съвет Димитър Митев.

Очаква се  утре, по време на редовната си сесия, местният парламент да гласува  решението за отдаване на терена. 

Вносител на предложението е кметът Стефан Радев. То е в отговор на изпратено от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков писмо до сливенския градоначалник. В него се описва изпълнявана от министерството инвестиция за създаване на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. С оглед покритие на възможно най-голяма част от територията, при осигуряване на максимална ефективност и бързина при оказване на спешна медицинска помощ по въздух, се планира да бъде изградена оперативна база HEMS в Сливен, на територията на летище „Бършен“. 

Изпълняваната от здравното министерство инвестиция е част от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България и проект „Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

„Това безспорно е добра идея. Нямаме намерение да бавим по никакъв начин развитието на този проект, така че се надявам колегите от Общинския съвет да одобрят точката в дневния ред и тя да бъде гласувана. Крайно време е България да има такава спешна медицинска помощ“, отбеляза председателят на местния парламент Димитър Митев.

Facebook Comments