СЛИВЕН

Инж. Енчо Петров: Новите тролейбуси и електробуси ще бъдат пуснати в движение до една седмица

Община Сливен продължава обновяването на обществения градски транспорт. Днес в базата на общинското дружество „Пътнически превози“ на обръщало „Дюлева река“, бяха представени новите тролейбуси и електрически автобуси, които ще се движат по пътните артерии на Сливен. Те са част от проект на Общината, насочен към мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух и осигуряване на по-ефективен, по-бърз и енергоспестяващ обществен транспорт.

Безаварийно шофиране на всички водачи и доволни пътници – жители и гости на Сливен, пожела заместник-кметът по икономическото развитие инж. Стоян Марков. Той участва заедно с управителя на „Пътнически превози“ инж. Енчо Петров в официалното представяне на обектите и транспортните средства, доставени по проекта. По него бяха закупени 6 нови тролейбуса с подобрена енергийна ефективност и 4 нови електрически автобуса. Планира се те да заменят най-остарелите и амортизирани превозни средства от съществуващия автопарк на общинския превозвач. Новите превозни средства са златни медалисти на тазгодишния Международен технически панаир в Пловдив, който се проведе в средата на септември. Производител е чешката фирма „СОР Либхави“ ООД.

В изпълнение на проекта е обновена и ремонтирана 35-годишната инфраструктура, осигуряваща експлоатацията на тролейбусния транспорт в Сливен. Изцяло ремонтирани са токоизправителните станции (ТИС) в кв. „Дружба“ и на ул. „Ниш“, зад бившия спортен магазин. Ремонтирани са 8 сектора от въздушната контактна мрежа, които са изцяло съобразени с новите екологични стандарти. Закупени са четири бавни и една бърза зарядни станции.

Планира се новите тролейбуси и електробуси да бъдат пуснати в движение до една седмица, обяви управителят на „Пътнически превози“ инж. Енчо Петров.

На днешното представяне на базата на превозвача присъстваха още заместник-кметовете Пепа Чиликова, Камен Костов и управителят на фирмата-изпълнител на ремонта на въздушноконтактната мрежа Петър Терев.

По-рано днес в Областния информационен център се проведе заключителна пресконференция, на която бяха отчетени дейностите и средствата по проекта. „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух в община Сливен“ бе изпълнен по Оперативна програма „Околна среда“ за срок от 36 месеца. Финансирането се осъществява от ЕС Кохезионен фонд, национално и собствено финансиране, като общата стойност е малко над 13 млн. лв.

Facebook Comments