Парламентарни избори юли 2021

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ – Сливен дариха икона за празника на храм „Света Троица“ в село Крушаре

С тържествена литургия и курбан за здраве беше отбелязан храмовият празник на сливенското село Крушаре. Църквата в селото носи името „Света Троица“, а днес православието почита Светата Животворна Троица – Бог-Отец, Бог-Син и Бог-Дух. Според представите на християнската вяра Светият дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Изобразява се като гълъб в църковните картини.

Литургията отслужи отец Йоан, който призова да работим върху добродетелите си и да се обърнем към духовното. „Не можем да живеем в измама и лъжи, трябва да отворим сърцата си един към друг и заедно да търсим доброто, защото това е единственият изход”, каза той.

По случай празника, кандидатите за народни представители от ГЕРБ – Сливен дариха на храма икона на Света Анна, която се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени, помага за мир и любов в семейството. Отец Йоан благодари за дарението и заяви, че ГЕРБ е единствената партия, която по време на своето управление е направила толкова много за Българската православна църква и страната ни.

Гости на храмовия празник на Крушаре бяха кандидатите от листата на Коалиция ГЕРБ – СДС Мария Белова, Борис Шейтанов, Чавдар Божурски, Велмира Вълева, председателят на Общински съвет Димитър Митев, общински съветници, кметове на населени места от общината, жители и гости.

Кметът на Крушаре Димо Станков приветства гостите и пожела на миряните много здраве и благополучие.

„На този ден, когато православната църква почита Св. Дух, ние имаме двоен празник – храмовият, тъй като църквата ни е покровителствана от „Света Троица“ и празник на селото. Назад в годините, когато беше забранено да се посещават храмове, празникът ни беше изместен на 24 май, но от няколко години празнуваме и на двете дати. Официално от 9 години правим курбан за празника на църквата и селото на този ден“, каза Димо Станков. Той разказа, че храм „Света троица” има над 100 годишна история. През 1873 година е построена сграда, която отеснява и през 1909 е построена настоящата. Официално е осветена и открита през 1911 година от Сливенския Митрополит Гервасий. През 2010 г. е направен цялостен основен ремонт на сградата. Възстановени са били и стенописите. Основни спонсори са двама братя родени в Крушаре. Храмът се превръща в един от най – красивите в Сливенската духовна околия.

ПРЕСЦЕНТЪР ПП ГЕРБ

Facebook Comments