ЛЮБОПИТНО

Картички на сливенски ученици ще полетят в Космоса

Ученици от ОУ “Д-р Иван Селимински” в Сливен се включиха в инициативата “Космическа поща”. Демонстрирайки сръчност и креативност, малките възпитаници на сливенското училище изработиха картички с послания, които ще бъдат изпратени в Космоса. 

“Чрез “космическите” картички децата разгърнаха своето въображение, илюстрирайки различни идеи. С вълнение и творчески ентусиазъм, те представиха своя поглед за това как изглежда според тях животът на други планети, как да направим пътуването в Космоса достъпно за всички, как трябва да се грижим за Земята и да я запазим като наш дом”, заяви за “Канал 6” Елена Миткова, класен ръководител на 4-ти клас в ОУ “Д-р Иван Селимински”.

По думите й, когато децата са разбрали, че тяхната картичка ще лети до Космоса, са реагирали с въпросите “Наистина ли?! А ние кога ще можем да полетим в Космоса? Сами ли сме във Вселената? Има ли извънземни?”. “Това показва малка част от вълнението и интереса към темата за Космоса и неизвестното”, допълни Елена Миткова.

“За мен като преподавател е важно децата да знаят, че мечтите се зараждат първо в нашето въображение, а след това се материализират в реалния свят. Разбира се, за да се случи това, те трябва да проявят сила, постоянство и целеустременост в действията си. Нашата задача като учители и родители е да им помогнем да “видят” своето бъдеще първо във въображението си, защото мечтите са тези, които ни вдъхновяват и водят човечеството към прогрес. Те могат да бъдат толкова големи, колкото необятен е и самият Космос”, каза още Миткова.

Кампанията “Космическата поща” се реализира на територията на цялата страната и дава възможност на учениците да си представят своята роля в бъдещето на планетата, търсейки отговор на въпроса „Защо Земята има нужда от Космоса?“.

Посланията ще бъдат изстреляни с ракетата New Shepard (“Ню Шепърд”), разработена от компанията на Джеф Безос Blue Origin (“Блу Ориджин”). След своето космическо пътешествие, писмата ще бъдат върнати обратно до всяко дете с пощенски печат “Летял в Космоса”. 

България бе поканена да се включи в инициативата “Космическа поща” от Сдружението “Клуб за бъдещето” чрез базирания у нас фонд за рискови инвестиции BrightCap Ventures. Кампанията се осъществява с подкрепата на Мнинистерство на образованието и науката.

Целта на #КосмическаПоща е да насърчи интереса на учениците в областта на STEM дисциплините (от английски Science, Technology, Engineering, and Math – наука, технологии, инженерство и математика, бел.ред.) и да започне разговор по теми като устойчиво използване на земните ресурси, етично проучване на Космоса и космическо инженерство. Програмата е въведение в изучаването на Вселената и различните кариерни възможности в областта.

Facebook Comments