България

Кирил Петков поиска оставката на военния министър Стефан Янев

Премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев.

„Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на кабинета. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции“, заяви премиерът.

Министър-председателят Кирил Петков отбеляза, че българският интерес не е да сведем глава на принципа „преклонена глава сабя не я сече“. По думите му националният интерес изисква не да се мълчи, когато се случва нещо, с което не сме съгласни, а ясно да изразим позиция и да осъдим тези политики и действия.

„Когато виждаме, че една славянска страна напада друга славянска страна в една братоубийствена война, без реален повод, трябва да заявим ясно – тази война трябва да спре. Ние като ЕС трябва да направим всичко възможно това да приключи“, заяви Кирил Петков и добави, че Европейският съюз никога не е бил по-единен.

По отношение на отправената от Путин ядрена заплаха министър-председателят допусна, че е възможно тя да бъде само опит за сплашване, но беше категоричен, че не може да бъде игнорирана.

Премиерът изрази надежда, че днес ще започне евакуация на българите от Киев. Ще бъде осигурен зелен коридор и те ще могат да бъдат изведени от украинската столица.

Изказването на Петков бе предшествано от публикация на Стефан Янев във Фейсбук, от която се разбира, че ще бъде отстранен от поста.

“Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните “партньори” и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред”, написа Стефан Янев в социалната мрежа.

Facebook Comments