ИНТЕРВЮТА И КОМЕНТАРИ

Климент Шопов: Ограничаването на рекламата на хазарт е крачка в правилната посока

“Днес в Народното събрание на второ четене бяха приети дълго чаканите изменения в Закона за хазарта. Някои от приетите промени бяха предложени от парламентарната група на Възраждане. Имаше и такива наши предложения, които не бяха подкрепени, но важното в случая е, че направихме крачка в правилната посока”, така депутатът от Възраждане Климент Шопов коментира забраната за реклама на хазарта. 
 
Съгласно приетите промени се забранява рекламата на хазартни игри в радиото, телевизията, електронните медии и интернет сайтове. Контролът ще се осъществява от Съвета за електронни медии.
 
Забранява се и реклама върху съоръжения общинска и държавна собственост. Допуска се само външна реклама върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 300 метра от училища, детски градини, университети, върху самите хазартни зали, както и върху спортни съоръжения и екипировка, с изключение на тази за деца.
 
Депутатите гласуваха още забрана за игрални зали и казина в селища с под 10 000 жители, но тя ще влезе в сила 3 години след приемането на текстовете. 
 

Игралните зали и казина вече са задължени да изплащат печалбите до 10 000 лева в брой, а за по-големи суми законът предвижда да се превеждат по банков път в рамките на следващия работен ден.

Лица, които взимат социални помощи, също няма да имат право да играят хазарт.
 
“Поздравявам всички, които работиха за ограничаването на рекламата на хазарт. Не е пълна забрана, но е голяма крачка в правилната посока”, допълни още Климент Шопов. 

Facebook Comments