ИЗБОРИТЕ НА ФОКУС

Климент Шопов: Проблемът с купения вот по време на избори е огромен! Подготвя се масово купуване на гласове в Сливен

Проблемът с купения вот по време на избори е огромен! Подготвя се масово купуване на гласове в Сливен. Това каза водачът на листата с кандидати за народни представители на “Възраждане” в Сливен Климент Шопов.

Според него след направена справка на избирателната активност и на резултатите по партии на всички секции в област Сливен от последните шест избори, се затвърждава тенденцията за манипулиране на изборните резултати чрез купуване и продаване на гласове. Той уточни, че са открити над 30 съмнителни секции – над 10% от секциите в Сливен и допълни, че в тези секции се наблюдава изключително странна тенденция – броят на гласовете се умножава по два пъти, а избирателната активност е предимно в интерес на ГЕРБ, ДПС и БСП и това се случва в момент, когато вътрешният министър е излъчен от квотата на ГЕРБ. Той приложи и няколко примера за секции, при които е забелязана тази тенденция.

“В една от секциите в село Сотиря, през изборите от април 2021 г. има 155 гласували, три месеца по-късно гласувалите са 30, и остават около
толкова по-времето на служебните кабинети. На местните избори през
октомври 2023 г. гласовете там стигат до 352. В проведените избори през април 2021 г. гласовете за ГЕРБ там са 96 – или 62% от общия вот, а през изборите от юли 2021 г. гласовете  за ГЕРБ са 12. При гласуване на  местния вот от октомври 2023 г. гласувалите са предимно за ГЕРБ и ДПС – 132 и 52, съответно”, заяви Климент Шопов. 

Той уточни, че според него и на база направената  справка и резултатите става ясно, че когато ГЕРБ управляват МВР, в определени секции гласоподавателите стават изключително активни, на места има до 5 пъти повече гласували и допълни, че това води до съмнения за купуване на гласове.

“Почти същата тенденция в тези секции се наблюдава и по време на изборите за местна власт спрямо измерената избирателна активност и гласове по партии, а тогава  министърът на вътрешните работи е излъчен от сглобилите се партии ПП- ДБ, ГЕРБ и ДПС. Гласовете в тези 30 секции, когато Христо Терзийски е министър, са близо 7200, а когато служебният кабинет е управлявал МВР, са паднали до близо 2800. Разликата е от 4400 гласа. По времето на Калин Стоянов, който е и министър на вътрешните работи към момента, гласовете там са близо 6100 или 3200 повече. Само от тези секции определени партии вземат заедно до 6% повече на изборите, при избирателна активност между 30% и 40%. Разбира се, ако се гласува масово, тежестта на тези гласове пада на 2% до 3%”, коментира кандидатът за народен представител.

Климент Шопов уточни, че за тези избори е пуснат сигнал от страна на „Възраждане” към МВР за купуване на гласове в Сливен – кв. Надежда, с точна информация, кога и къде са се изготвяли списъци и кога и къде са получени паричните средства, които следват да се разпределят. 

Той уточни, че сигналът отново е разпределен към ОДМВР – Сливен, което според него не съдейства достатъчно, за да бъде преустановена практиката за купуване на гласове в област Сливен и призова българите масово да гласуват на предстоящите избори, за да намалее тежестта на купения и корпоративния вот в областта.

Възраждане е с номер 12 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Facebook Comments