ИНТЕРВЮТА И КОМЕНТАРИ

Кметът Стефан Радев: Детското здраве и младите хора в Сливен са във фокуса на новия програмен период

– Г-н Радев, училище за кметове няма. На какво обаче ви научиха тези два мандата като кмет на община Сливен?

– Един кмет първо научава, че когато е започвал, много малко е знаел за това, което го очаква – и като обхват на проблемите, и като обем на законодателството и нормативните уредби, които трябва да прилага.

Едновременно се научава да се бори с всички тези предизвикателства и да намира съюзници, за да върви общината напред. И в крайна сметка да решава проблемите, защото хората очакват това от него.

Аз имах някаква представа предварително за финансовото състояние на общината, но ще призная, че изненадата и след това сблъсъкът с действителността бяха доста тежки.

– Финансовото състояния на общината преди 8 г. беше отчайващо, дори се говореше за възможен фалит. Сега вече се споменава, че Сливен е сред първите 10 града по отношение на финансово благосъстояние. Какво се случи?

– Промени се отношението към общинските финанси. Научихме се да харчим според чергата си, а на нас ни се наложи през тези години да харчим и по-малко, защото трябваше да връщаме огромни суми, натрупани задължения от предишни периоди.

Това е като едно семейство или като една фирма, изпаднала в тежка финансова криза – изисква се период на самоограничаване, на преподреждане на приоритетите.

Например това да се плащат с предимство старите задължения към кредиторите, дори това да струва лишения.

От 2015 г. Министерството на финансите изнася в своя сайт информация за финансовото състояние на общините по много широк набор от показатели и лесно може да се види, че в края на 2015 г. задълженията към доставчици на Сливен, т.е. незабавно дължимите суми, са били 35 млн. лева – значи задълженията са били повече от собствените ни приходи.

И то без да смятаме другите претенции към нас, които се осчетоводиха през следващата година. А към този момент нямаме нито лев задължения към доставчици. При това дългосрочните задължения – банкови заеми, не са се увеличили.

С други думи, не сме теглили повече дълг, за да погасим тези 35 млн. лв., или ако сме теглили, сме го управлявали така, че да не е по-висок. През 2022 г. изплатихме едно задължение към реконструкцията на осветлението в Сливен, което е трябвало да се плати през 2010-а, ако не се лъжа.

Така вече можем да дишаме по-спокойно и да имаме повече самочувствие като граждани и като управляващи тази община. Сега вече е време за надграждане, след като преборихме остатъците от миналото.

– За първи път тази година общината има най-големия в историята си бюджет – 189 млн. лева. Това ли е надграждането?

– И това. Надявам тази година да е последната, в която приемаме бюджета си към края . Заради това трудно може да се говори за започване на нови проекти с този бюджет. Но той покрива това, което вече е работено през годината. И веднага ще кажа – благодарение на него със задна дата от 1 януари 2023 г. ще бъдат увеличени заплатите на хиляди, които разчитат на бюджета. Това са служители на администрацията, хора от сферата на образованието, здравеопазването, социалните дейности.

Преди дни направихме първа копка на нова детска градина в село Сотиря, където има много деца и една малка градинка, в която децата от предучилищното образование сега учат на две смени.

Това е най-големият ни единичен обект, в който общината инвестира – близо 3 млн. лева за сграда с разгърната площ 1800 квадратни метра.

В това се изразява финансовата сила на общината към този момент. В село Тополчане пък открихме ново училище. Там сградата била започната преди повече от 30 години и изоставена, сега изградихме съвсем ново училище с физкултурен салон.

Там също досега учеха на две смени, а училището дори не можеше да поеме всички деца, налагаше се да учат в съседни сгради. Наред с това подпомагаме строителството на нови православни храмове.

Преди два дни осветиха новата черква в село Бинкос. За Петковден ще е готов и храмът “Света Петка” в Сливен, в момента работим по благоустрояването на района около него.

Радвам се, че има интерес към църковното строителство и че ние като община можем да помагаме, защото църквата винаги е била духовно средище, от което хората имат необходимост.

Ще кажа нещо и за един друг вид строителство – община Сливен е може би в топ 5 по брой подадени проекти за саниране на жилищни сгради. Изготвили сме 81 проекта.

Сроковете за това бяха много кратки и за да стимулираме хората да се включат в този процес, общината отдели над 1 млн. лева, за да подпомогнем съгражданите в енергийното обследване на обектите.

Сега притеснението ни е, че ни дават 30 млн. лева за саниране. Това не ни удовлетворява, защото сме включени в група с по-малки общини.

– В концепцията за развитие на общината през следващия програмен период има две основни направления – детското здравеопазване и грижата за младите хора.

– Детското здравеопазване е концепция на община Бургас, към която се включваме 13 общини, включително и всички големи от Югоизточния район.

Източник: 24 часа

Facebook Comments